Seniori Despot Smederevo

Despot obezbedio učešće u Drugoj srpskoj regionalnoj ligi

Dana 10.06.2017. godine seniori košarkaškog kluba „Despot“ odigrali su svoje prve zvanične utakmice u okviru letnje seniorske lige. U Kraljevu je održan turnir sa koga su sve ekipe ostvarile plasman u viši rang. Domaćin Sloga Elite ugostio je ekipe Zvečana, Bane iz Raške i Despota iz Smedereva.

Na ovom turniru za naš tim su nastupali Smederevci koji su pre nekoliko godina odigrali svoje poslednje utakmice i koji su daleko od svog maksimuma u ovom trenutku. Dva poraza koja smo zabeleželi za nas ne predstavljaju veliko iznenađenje, jer nam je prioritet bio da isprobamo sve igrače koje smo imali na raspolaganju. Nekolicina momaka pokazala je da se na njih može ozbiljno računati i u Drugoj srpskoj ligi. Ipak, da bi bili uspešni u ovom takmičenju, pored dobrog treninga moraćemo da angažujemo još nekoliko igrača, dok dečaci iz naše škole košarke ne stasaju i ne budu spremni da se takmiče u seniorskoj konkurenciji.

U prvoj seniorskoj utakmici našeg kluba sastali smo se sa ekipom Zvečana. Rezultat utakmice bio je 90:68, po četvrtinama 31:16; 11:10; 29:14; 19:28.

Momci iz Zvečana su fizički mnogo spremniji od našeg tima i iz kontranapada su dolazili do lakih poena, dok na drugoj strani naši momci nisu uspevali da poentiraju iz izglednih situacija nakon dobro odigranih pikova. Tako je prednost našeg rivala već sredinom prve četvrtine bila veća od 10 poena prednosti. Nešto slično viđeno je i u trećoj četvrtini a razlika je na kraju ovog perioda iznosila maksimalnih +31. U poslednjem periodu naši igrači su se konačno opustili i pokazali dobru igru. U tom periodu posebno dobar bio je Stefan Mitić koji je 11 od svojih 15 poena postigao u poslednjoj četvrtini. Najefikasniji je bio Filip Petrović sa 16 postignutih poena. Pored njih dvocifren je bio i Dimitrije Milošević sa 10 postignutih poena. 11 igrača je postizalo poene za naš tim.

4. Milošević Dimitrije 10,
5. Gačpar Miloš 2,
6. Stevanović Uroš 5 (1 trojka),
7. Đukić Petar 2,
8. Nikolić David,
9. Petrović Filip 16 (2 trojke),
10. Zdravković Dušan 3,
11. Milenković Stefan 6,
12. Mitić Stefan 15 (3 trojke),
14. Jovković Aleksandar 4,
15. Stojadinović Stefan 2,
16. Svilar Mladen 3.

Samo dva sata po završetku ovog meča odigrali smo i drugu utakmicu protiv ekipe Bane i izgubili rezultatom 80:67, po četvrtinama 26:13; 20:14; 16:22; 18:18.

Ponovo smo loše otvorili utakmicu. Protivnik je tokom celog meča igrao zonsku odbranu što nam je u početku predstavljalo problem jer na treninzima nismo imali dovoljno vremena da pripremimo napade protiv zone. Ipak sredinom druge četvrtine smo pronašli rešenje i od tada smo igrali u egalu sa protivnicima. Uspeli smo da se spustimo na -8 početkom četvrte četvrtine ali zbog velikog broja ličnih grešaka i velike potrošnje nismo imali snage da napravimo potpuni preokret. Na ovom meču najbolji igrači u našem timu bili su Dušan Zdravković i Dimitrije Milošević koji su postigli po 16 poena. Dobar je bio i Stefan Mitić sa 11 a dvocifren je bio i Mladen Svilar sa 10 poena. Dobru igru prikazao je i Stefan Milenković sa 9 poena. Posebno nas raduje dobra igra najmlađeg učesnika ovog turnira. David Nikolić koji je još uvek pionir igrao je poslednjih 6 minuta utakmice i opravdao poziv u seniorski tim. Ostao je bez poena ali je igrao odličnu odbranu, hrabro se borio, ulazio u duele sa protivnicima i pokupio simpatije starijih saigrača.

4. Milošević Dimitrije 16 (3 trojke),
5. Gačpar Miloš,
6. Stevanović Uroš 3,
7. Đukić Petar,
8. Nikolić David,
9. Petrović Filip 2,
10. Zdravković Dušan 16 (1 trojka),
11. Milenković Stefan 9 (2 trojke),
12. Mitić Stefan 11 (1 trojka),
14. Jovković Aleksandar,
15. Stojadinović Stefan,
16. Svilar Mladen 10 (2 trojke).

Pred nama je leto puno važnih odluka koje će u velikoj meri uticati na dalji razvoj kluba. Potpuno smo zadovoljni onim što smo postigli do sada, jer smo postigli i više od planiranog. Zahvaljujemo se momcima koji su nas predstavljali u prvim seniorskim utakmicama našeg kluba, kao i protivnicima na fer i korektnoj borbi.