O klubu

KK Despot, Smederevo

Košarkaški klub „Despot“ iz Smedereva osnovan je 19.08.2014. godine. Glavni cilj kluba je podizanje svesti o značaju fizičke kulture i uključenje što većeg broja dece u sportske aktivnosti. Klub učestvuje u takmičenjima koje organizuje Regionalni košarkaški savez Centralne Srbije. Takođe klub je pristupio Savezu sportova Smedereva, i započeo dobru saradnju sa ostalim košarkaškim klubovima iz našeg grada.

U izuzetno kratkom roku nakon osnivanja klub je uspeo da obezbedi sve uslove potrebne za učestvovanje u takmičenjima RKSCS. Tako je već 11.10.2014. godine KK Despot odigrao prvu takmičarsku utakmicu protiv ekipe KK Palanka 2012 iz Smederevske Palanke, u okviru lige mlađih pionira i ostvario prvu pobedu. Prva sezona završena je osvajanjem prvog mesta u Regionalnoj ligi.

Nakon ovog uspeha klub je u sezoni 2017-2018 osvojio 3. mesto u Kvalitetnoj ligi u konkurenciji kadetkinja. Već u sledećoj sezoni (2018-2019) kadetkinje su osvojile 1. mesto na ovom nivou takmičenja. U istoj sezoni kadeti su osvojili 2. mesto u Regionalnoj ligi.

Naredna sezona (2019-2020) prekinuta je zbog COVID-19 u trenutku kada je klub došao do toga da ima muške selekcije u svim uzrastnim kategorijama (juniori, kadeti, pioniri, mlađi pioniri i minibasket). Pored toga devojke su se takmičile u kategoriji juniorki kako bi sve imale pravo da igraju. Sve selekcije su u trenutku prekida sezone i dalje bile u borbi za medalje.

Klub se u narednim godinama, sve do 2023. godine borio da preživi. Broj selekcija je smanjen na minimum. Devojčice i stariji dečaci i iz našeg kluba prešli su u gradske klubove, KK Smederevo 1953 i ŽKK Smederevo. Zavidan broj sportista iz naše škole dobio je priliku da igra seniorsku košarku u ovim klubovima, kako u ženskoj, tako i u muškoj konkurenciji. Što se tiče mlađih kategorija, igrači koji su prošli našu školu, a koji su napustili klub u ovom periodu, postali su nosioci igre i najbolji igrači u klubovima u kojima sada nastupaju.

Početkom 2023 godine stvoreni su organizacioni uslovi da klub nastavi tamo gde je stao početkom 2020 godine. Izabrana je nova uprava koja je postavila visoke ciljeve. Tako će klub predvođen momcima koji u njemu treniraju od samog osnivanja pokušati da obezbedi plasman u seniorsku 2. mušku regionalnu ligu.

Postizanje sportskih rezultata ne predstavlja cilj. Na nama je da radimo što bolje možemo i znamo, a dobar i predan rad na kraju uvek budu nagrađeni. Pozivamo vas da nam se pridružite i da kroz igru i druženje naučite da igrate košarku i da uživate u svim čarima koje pruža bavljenje sportom.